Moodle tutuksi: opiskelijan opas

Sisältö

Mikä on Moodle?

Kurssille?
Aloitussivuston näkymä
Etusivun näkymä kirjautumisen jälkeen
Etusivun yläosa
Etusivun keskiosa
Kurssisivun näkymä
Käyttäjän profiili
Lohkot
Aktiviteetit
Keskeisiä Moodlen toimintoja
Keskustelualueiden käyttö: ohjeita ja vinkkejä

Viestien seuranta & viestien tilaaminen sähköpostiin
Mikä on Moodle?

Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-opetusympäristö. Sen voi ladata ilmaiseksi osoitteesta http://download.moodle.org. Avoin lähdekoodi tarkoittaa, että jokainen asiasta kiinnostunut voi muokata ja kehittää Moodlea osana kansainvälistä yhteisöä (http://moodle.org). Englanninkielinen Moodle-opas löytyy osoitteesta http://docs.moodle.org. Moodle on siis verkko-opetusta varten räätälöity ohjelmisto.

Kansanlähetysopisto käyttää Moodlea verkko-opetusympäristönä.

Kurssille?
Kansanlähetysopiston verkkoraamattukoulun kursseille haetaan jokaiselle erikseen verkossa täytettävällä lomakkeella. Lomake on täällä. Kun sinut hyväksytään kurssille, saat sähköpostitse niin käyttäjätunnuksen kuin salasanan. Kurssille ilmoittaudut samassa viestissä mainitun verkkoavaimen avulla. Klikkaa sitä kurssia, jolle ilmoittauduit ja kirjoita verkkoavain eteesi aukeavaan ruutuun.

Aloitussivun näkymä
Opetusympäristö toimii samalla lailla kuin selainohjelmat (esim. Mozilla Firefox, Internet Explorer). -Osa tekstistä on sinisellä. Niitä osia voit osoittaa hiiren nuolella ja napsauttaa. Silloin pääset joko opiskeluympäristön tai ympäristön ulkopuoliselle sivustolle.

aloitussivu ennen kirjautumista

Pääset oppimisympäristön etusivulle kirjautumalla sivustolle käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Ne syötät vasemmassa reunapalstassa näkyvään lohkoon "Kirjaudu". Opiskelija tunnuksen ja salasanan maksettuaan kurssimaksun.

Etusivun vasemmassa reunapalstassa on hyödyllisiä linkkejä Kansanlähetyksen sivustoille ja netin kautta käytettävissä oleviin raamatunkäännöksiin.

Etusivun näkymä kirjautumisen jälkeen

etusivun näkymä kirjautuneelle

Kirjauduttuasi sivustolle näet edelleen vasemmalla linkit Kansanlähetyksen sivustoille ja raamatunkäännöksiin.

Etusivun yläosa

yläpalsta

Yläosan vasemmassa laidassa näet oppimisympäristön nimen. Yläosan oikeassa laidassa näet käyttäjänimesi, kielivalikon ja linkin uloskirjautumista varten. Napsauttamalla käyttäjänimeäsi pääset muokkaamaan käyttäjätietojasi.

Etusivun keskiosa

etusivyn keskipalsta

Keskiosassa on kaksi reunapalstaa ja keskellä sisältöpalsta. Kukin palsta sisältää erilaisia laatikoita eli lohkoja. Vasen reunapalsta sisältää lohkot Päävalikko, Sivustoja ja Työkaluja Raamatun opiskeluun. Sisältöpalstassa näet kurssit, joilla opiskelet. Napsauttamalla kurssin nimeä pääset kurssisivulle. Oikea reunapalsta näyttää kaksi lohkoa: Viimeisimmät uutiset (sivuston ylläpitäjien uutisia kaikille opiskelijoille) sekä Kalenteri.

Napsauttamalla kuvaketta "Kaikki kurssit" pääset näkemään kaikki Kansanlähetysopiston meneillään olevat tai pian alkavat kurssit kurssikategorioittain.

Alaosassa näet käyttäjänimesi ja linkin uloskirjautumiselle.

Kurssisivun näkymä
Päästyäsi kurssillesi näet sivun edelleen jakautuvan niin pysty- kuin vaakasuunnassa kolmeen palstaan.

kurssisivun näkymä

Ylimpänä vaakasuunnassa on ylätunniste.

ylätunniste

Ylätunnisteessa näet vasemmalla kurssin nimen. Oikessa laidassa näet käyttäjänimesi. Kurssin nimen alla näet navigointipalkin. Sen avulla tiedät, missä päin kurssia olet. Palkkiin ilmestyy linkkejä sitä mukaa kuin liikut kurssin eri sivuilla. Napsauttamalla linkkejä pääset taaksepäin kurssin edellisiin osiin ja oppimisympäristön etisivulle. Kurssin nimeä napsauttamalla (kuvassa "UP") pääset heti takaisin kurssisivun näkymään.

Verkkokurssin varsinainen sisältö on keskiosan keskipalstassa eli Viikkonäkymästä.

keskipalsta

Viikkonäkymästä löytyvät niin materiaalit kuin tehtävät siinä järjestyksessä kuin kurssin ohjaaja on nähnyt parhaaksi ryhmittää ne. Pääsääntöisesti viikkonäkymään tulee uusi osio aina uuden opiskeluviikon alkaessa. Jokaisen sellaisen osion yläosassa näet päivämäärän. Ylin osio sisältää koko kurssin ajan avoinna olevia keskustelualueita.

Viikko-osion oikeassa laidassa olevaa mustaa kehystä napsauttamalla voit piilottaa kaikki muut paitsi meneillään olevan viikon osion. Napsauttamalla sitä toistamiseen näet jälleen piilotetut osiot.

Kurssinäkymän oikeassa laidassa näet kolme lohkoa. Viimeisimmät uutiset sisältää ohjaajan tai ylläpitäjän tiedotteita kurssin opiskelijoille. Kalenterista näet kurssille tärkeitä tapahtumia (tehtävien takarajoja yms.). Lohkosta Viimeisimmät tapahtumat näet, mitä kurssillasi on tapahtunut nykyisen ja sitä edellisen kirjautumiskerran välillä. Näet siis esimerkiksi viimeisimmät aineistolisäykset tai keskustelualueiden viestit. Napsauttamalla kunkin tapahtuman kohdalla olevaa linkkiä pääset siihen välittömästi.

Lohkot
Perusnäkymien laidoilla (vasemmalla tai oikealla) näkyviä laatikoita kutsutaan myös lohkoiksi. Ne tarjoavat oikopolkuja Verkkoraamattukoulun eri osiin tai muihin hyödyllisiin sivustoihin.
 • Henkilöt: Tästä lohkosta näet kurssin osallistujat ja heidän esittelyn.
 • Aktiviteetit sisältää saman kuin keskipalsta, mutta nyt aktiviteeteittain. Napsauttamalla siinä olevia linkkejä pääset kunkin aktiviteettityypin yleisnäkymään. Esimerkiksi linkistä Aineistot pääset näkemään kurssin kaikki aineistot.
 • Viimeisimmät uutiset: Kurssin ohjaaja tiedottaa kurssista: uusista tehtävistä, tärkeistä ajankohdista ja muusta sellaisesta.
 • Kalenterista näet kurssille tärkeät ajankohdat. Voit halutessasi tehdä kalenteriin omia merkintöjä.
 • Tulevat tapahtumat muistuttaa lähestyvistä takarajoista.
 • Viimeisimmät tapahtumat kertoo, mitä kurssissasi on viimeksi tapahtunut.
 • Hae keskusteluista: voit etsiä keskustelualueista yhdellä tai useammalla sanalla.
 • Ylläpito: Sivuston ylläpitäjän yhteystiedot
 • Kurssikategoriat: Verkkoraamattukoulun kurssien kategoriat. Napsauttamalla yhtä kategoriaa pääset näkemään, mitä kursseja sen alla on.
Aktiviteetit
Tärkein osa jokaista kurssia on sen aktiviteetit. Niiden avulla kurssi eri osioineen – materiaalin jako, tehtävät, keskustelut – toteutetaan. Seuraavassa esitellään Verkkoraamattukoululla yleisimmin käytössä olevat aktiviteetit.

 • Aineisto: sisältää kirjoitettua aineistoa, esimerkiksi materiaalia, taustatietoa jne. Aineisto voi myös sisältää linkkejä Verkkoraamattukoulun ulkopuolisille sivustoille.
 • Keskustelualue: Foorumi, jossa kurssille osallistuvat voivat käydä keskustelua. Jokaisella kurssilla on useita keskustelualueita, usein liittyen tiettyihin tehtäviin. Jotkut niistä ovat aikarajallisia, jolloin keskustelu on mahdollista määrätyn ajan. Toiset ovat avoinna koko kurssin ajan. Keskustelualueen viestejä voit kirjoittaa ajatuksella ja yleensä myös muokata vielä jonkin aikaa viesti lähettämisen jälkeen.
 • Chat: Kursin osallistujat voivat lähettää toisilleen viestejä reaaliajassa. Näin kysymyksiin ja kommentteihin voi reagoida välittömästi. Aktiviteetti edellyttää, että keskustelijat ovat kirjautuneet verkkoraamattukoulun sivustolle yhtä aikaa. Viestin on hyvä ollä lyhyitä.
 • Tehtävä: Ohjaaja voi pyytä sinua laatimaan kirjallinen vastaus, jonka palautat hänelle. Napsauttamalla tätä linkkiä kurssinäkymän keskiosassa pääset sivulle, josta palautus tapahtuu. Mikäli napsautat linkkiä ”Tehtävä” Aktiviteettilohkossa pääset kurssin kaikki tehtävät sisältävälle sivulle.
 • Tentti: Verkkotentin avulla ohjaaja voi arvioida opiskelijoiden osaamistasoa ja siten saada palautetta kurssin sisällöstä. Samalla hän voi antaa palautetta opiskelijoille heidän osaamisestaan. Tentin kysymykset voivat olla esseemuotoisia, monivalintakysymyksiä tai väittämiä, joka merkitään joko todeksi tai epätodeksi. Verkkoraamattukoulussa ei jaeta arvosanoja, eikä mahdollisten tenttien tuloksia kerrota muille samaa kurssia suorittaville.
 • Valinta ja Kysely ovat aktiviteetteja, joiden avulla opiskelijoilta kerätään palautetta kurssista. Kysymyksiin vastaaminen on tärkeää siksi, että vastausten avulle Verkkoraamattukoulun ylläpitäjät voivat kehittää sitä paremmaksi.
Keskeisiä Moodlen toimintoja

Tekstieditori:

tekstieditori

Lähettäessäsi Verkkoraamattukoulussa viestiä eteesi avautuu yleensä tekstin kirjoittamiseen tarkoitettu kenttä, jonka ylä- tai alapuolella sijaitsee tekstieditori. Se sisältää tekstinkäsittelyohjelmista tuttuja tekstin muokkaamiseen tarkoitettuja työkaluja. Voit esimerkiksi lihavoida, kursivoida, alleviivata, yliviivata, lisätä tai poistaa linkkejä, lisätä hymiöitä Hymy, muuttaa kirjasintyyliä, väriä tai kokoa. Tekstieditorin eri toiminnoilla voit siis halutessasi elävöittää tekstiäsi ja korostaa siitä valitsemiasi osia.

Käyttäjäprofiili ja yksityisviestit:

Napsauttamalla nimeäsi tai toisen nimeä näet kyseisen henkilön profiilin:

profiili


Profiilista voit muokata omia tietojasi (nimen alla linkki Muokkaa tietoja), nähdä omat tai toisen viestit keskustelualueille linkki (Keskustelualueen viestit). Näet sähköpostiosoitteen. Menemällä toisen osallistujan käyttäjäprofiiliin voit lähettää hänelle yksityisviestin. Napsauta ruudun alalaidassa olevaa painiketta "Lähetä viesti". Silloin avaat ponnahdusikkunan viestin kirjoittamista ja lähettämistä varten. Omassa profiilissasi näet kyseisen painikkeen tilalla painikkeen "Viestit". Voit tarkistaa saamasi napsauttamalla sitä.

Viestien tilaus: Halutessasi voit tilata sähköpostiisi keskustelualueen viestit. Jos keskustelualueen tilaaminen on sallittua, on tämän alueen pääsivun oikeassa yläkulmassa linkki "Tilaa tämä keskustelualue". Perut kyseisen keskustelualueen viestien tilauksen napsuttamalla saman pääsivun linkkiä "Peru tämän keskustelualueen tilaus".

Keskustelualueiden käyttö

Keskusteluohjeita
Jotta opiskelu olisi rakentavaa ja miellyttävää, niin meidän kaikkien on syytä noudattaa seuraavaa periaatetta:

Keskustelualueilla ei saa käyttää Jumalaa tai toista ihmistä loukkaavaa, herjaavaa, tai muuten epäsovinnaista kieltä. Kun kirjoitat viestejä, käyttäydy kuin olisit kasvotusten toisten osallistujien kanssa. Mielipide-eroavaisuudet ja toisen henkilökohtaiset ominaisuudet tulee pitää erillään keskustelusta. Asiallinen kieli on rakentavampaa kuin toisen mielipiteiden tai persoonan alas painaminen. Kommentteja kirjoittaessa on hyvä ottaa huomioon myös se, miten toivoisin itselleni vastattavan vaikka toiset olisivat eri mieltä. Hyvä perusohje on: ”Olkaa veljellisessä rakkaudessa helläsydämiset toisianne kohtaan; toinen toisenne kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne” (Room 12:10).

Näin voimme keskittyä olennaiseen, Jumalan tuntemisessa kasvamiseen ja välttää kitkaa toistemme välillä.

Viestien seuraaminen

Kun kirjaudut oppimisympäristöön ja menet kurssinäkymääsi, näet oikealla laidalla olevassa lohkossa "Viimeisimmät tapahtumat", mitä viestejä muut ovat kirjoittaneet sinä aikana kun viimeksi kirjauduit oppimisympäristöön.

Pääset myös näkemään uudet viestit napsauttamalla yhtä keskustelualuetta tai vasemman palstan lohkosta "Aktiviteetit" kohtaa "Keskustelualueet" (ks. yllä kohtaa Kurssisivun näkymä). Mennessäsi yhdelle kesksutelualueelle näet seuraavanlaista:

keskustelualueen näkymä

Otsikon Keskustelu alla näet keskustelualueen kaikki keskustelut. Siitä oikealle näet keskustelun aloittajan, kuinka monta vastausta hän on saanut. Kolmas palsta kertoo, kuinka monta kyseisen keskustelualueen viestiä sinulla on lukematta. Napsauttamalla numeroa pääset suoraan lukemattomiin viesteihin. Napsauttamalla v-kuvaa merkitset kyseisen kesksutelun kaikki viestit luetuiksi. Oikealla näet, kuka on jättänyt viiemisimmän viestin.

Napsauttamalla keskellä olevaa painiketta "Lisää uusi keskustelu" voit aloittaa uuden keskustelun. Yläoikeassa laidassa on toimintoja, joiden avulla voit tilata keskustelualueen, jolloin kaikki viestit tulevat sähköpostina. Voit myös valita, että et seuraa lukemattomia viestejä.

Viestien kirjoittaminen

Viestejä kirjoittaessa voit hyödyntää tekstieditorin (ks. yllä) toimintoja. Halutessasi voit myös lisätä viestiisi liitteitä (kuvia, tekstitiedostoja).

viestin liite

Napsauta tekstieditorin viestinkentän alla olevaa painiketta "Selaa". Etsi tietokoneeltasi haluamasi tiedosto ja napsauta painiketta "Avaa". Napsauta lopuksi painiketta "Lähetä viesti".

Viestin lainaaminen

Joskus voi ilmetä tarvetta lainata viestiisi toisen tekstiä. Olet kenties vastaamassa viestiin, joka on pitkä ja haluat kommentoida vain osaa siitä. Voi olla, että haluat lainata viestiisi jotain aineistosta, toiselta nettisivulta tai tiedostosta. Joskus voit myös haluta viestissäsi vastata useampaan viestiin. Tällöin voit lisätä viestiisi tuon osan kopioimalla se alkuperäisestä viestistä ja muokkaamalla sitä niin että se erottuu omasta tekstistäsi (kursivoimalla lainaus, vaihtamalla lainatun tekstin väriä, vaihtamalla lainatun tekstin taustan väriä).

Seuraava ohje toimii, kun haluat lainata vastaukseesi osaa yhdestä viestistä. Toimi näin:

1. Siirrä hiiren nuoli/pystyviiva kohtaan, mistä lainaus alkaa.
2. Paina hiiren vasen nappi alas ja pidä alhaalla.
3. Siirrä hiiren nuoli kohtaan, mihin lainaus päättyy.
4. Päästä hiiren vasen nappi.

viestin lainaaminen - väritys

5. Paina näppäimistöstä alas "Ctrl" ja seuraavaksi sen kanssa "c". Tai paina hiiren oikeaa näppäintä ja napsauta kohtaa "Kopioi".
6. Siirrä hiiren nuoli tekstieditorin vastauskenttään.
7. Paina nyt "Ctrl" ja "v". Tai paina hiiren oikeaa näppäintä ja napsauta kohtaa "Liitä".
8. Paina Enter-nappia kaksi kertaa.
9. Väritä nyt lainattu teksti uudelleen (1-4 yllä).
10. Kursivoi lainaus painamalla tekstieditorin työkalukentästä I-kuvaa (B:n ja U:n välissä).

viestin lainaaminen - lainaus paikallaan


11. Vie lopuksi hiiren nuoli lainauksen alle, napsauta sieltä ja kirjoita vastauksesi.
12. Selaa sivua alaspäin ja napsauta painiketta "Lähetä viesti."

viestin lainaaminenen - lainaus valmis, vastaus valmis

13. Nyt näet alkuperäisen viestin ja vastauksen. Jos haluat, sinulla on viestin lähettämisestä 30 min. aikaa muokata viestiäsi. Napsauta silloin viestisi alta tekstiä "Muokkaa".

valmis vastaus

Jos lainaat vastaukseesi useampaa aikaisempaa viestiä, mainitse silloin ketä lainaat (esim. Vesa kirjoitti [lainaus]"). Näin muut viestisi lukijat tietävät, ketä lainaat ja voivat helpommin jäljittää alkuperäisen viestin.

Viestien seuranta
Joskus on kätevää voida seurata, milloin millekin lukuisista keskustelualueista ilmestyy uusi viesti. Voit muokata seuranta-asetuksia näin:

1. Siirry kurssisivun näkymälle.
2. Valitse vasemman laidan aktiviteeteista "Keskustelualueet".

Nyt näet jokaisen näkyvillä olevan keskustelualueen luettelona.

Luettelo kurssin keskustelualueista

Vasemmassa laidassa on kunkin keskustelualueen nimi. Sitä seuraa sen kuvaus (jos on) ja keskustelujen määrä.

Kaksi oikealla laidalla olevaa palstaa mahdollistavat keskustelualueen seuraamisen tai tilaamisen sähköpostiin. Napsauttamalla painiketta "Kyllä"/"Ei" voi siis valita, seuraatko kyseisen alueen viestejä. Jos valinta on "Kyllä" (myös asetus voi olla "Kyllä"; silloin et voi valita pois tätä toimintoa), pystyt palstasta lukemattomat viestit näkemään, millä keskustelualueella on lukemattomia viestejä.

Voit myös halutessasi tilata keskustelualueiden viestit sähköpostiisi (palsta "Tilaaja" - toimi kuten yllä on ohjeistettu).

Viimeksi muutettu: Tuesday, 11 May 2010, 13:54